Make your own free website on Tripod.com

 

Dalam masa 50 jam boleh mambaca Al Quran Bertajwid

PENDAHULUAN

 

 

Ilmu Al quran merupakan ilmu yang paling mulia di sisi Allah SWT dan paling penting difahami setiap Muslim.Pengetahuan tentang tilawah Al Quran adalah dasar utama dan batu loncatan untuk memahami ilmu Al Quran yang beraneka ragam.

 

Penulis telah meluangkan masa untuk mengkaji dan meneliti buku-buku yang digunakan dalam mempelajari tilawah al Quran dikalangan masyarakat kita dewasa ini.

 

Sebagai hasil daripada kajian dan penelitian tersebut,penulis berpendapat bahawa buku-buku yang digunakan dewasa ini lebih baik dan lebih berkesan berbanding buku-buku yang di gunakan pada masa lampau.Akan tetapi meskipun demikian,dalam buku-buku yang digunakan saat ini terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki.Di antara kelemahan-kelemahan itu ialah:

  1. Sebahagian daripada contoh-contohnya tidak sesuai pada tempatnya kerana terkadang contoh-contoh itu belum diperkenalkan kepada penuntut pada pelajaran sebelumnya.

  2. Cth: Klik

  3. Contoh-contoh yang diberikan dalam satu tajuk atau permasalahan kadang-kala berlebihan.

  4. Permasalahan yang dikaji tidak teratur.

Berdasarkan faktor-faktor di atas penulis merasa tertarik untuk menulis buku ini dengan harapan ia dapat mengatasi kelemahan-kelemahan yang terdapat pada buku-buku sebelumnya dan juga memberi kesan yang lebih baik bagi para penuntut,sehingga mereka dapat membaca al-Quran dalam masa yang lebih singkat.

 

Penulis berpendapat,seandainya para pengguna buku ini meluangkan masa sebanyak 1 jam sehari,mereka akan dapat membaca alQuran dalam masa 50 hari.Bahkan seandainya ada diantara penuntut-pnuntut sangup memahami dan menguasai tiga muka surat dalam masa 1 jam,InsyaAllah dalam masa 20 jam mereka dapat membaca Al Quran.Akan tetapi kita mesti ingat bahawa petunjuk Allah jugalah yang kita harapkan,lebih-lebih lagi dalam masalah al-Quran.

 

Inilah harapan penulis.Mudah-mudahan buku ini memberi manfaat kepada kaum muslimin dan muslimat,khususnya  bagi yang sudah mahir membaca al Quran,semoga dapat beramal dengan al Quran.

 

Penyusun

Hj Muhammad Roihan Hasbullah

 

Kitab Ar-Ruh Al Amin ini telah disahkan oleh JAKIM.No rujukan

JPM(U) S:4000/5 Jld 7 bertarikh 15 Okt 1998 bersamaan 24 Jamadil Akhir 1419.

 

 

 

 

 

 

Kandungan

 7 VCD KARAOKE

Latihan Melancar Bacaan Ar Ruh Al Amin dan mengandungi Surah As-Sajadah,Ar Rahman,AlwWaqiah,dan Surah Al Insan.

 

 

DEMO VCD 1 2 3

 

 

ISBN 983-9062-88-3

 

              Di sertakan Juga Buku  AR RUHMAN ALAMIN Resam Uthmani yang mengandungi 76 muka surat.

 

Harga RM 140.00

Pos Laju RM 5.00

     Cara Pembayaran

  1. Bank In ke Maybank   114160934115  Ali Mohd Taib

  2. Faxkan slip dan sertakan alamat penghantaran.

  3. Wang Pos atau Cek ke :

OPALS RED ENTERPRISE

 NO 14 A PANGSAPURI MERU EHSAN MERU

41050 KLANG SELANGOR.

Tel/Fax 03 33926357 016 2967904

ali_mdtaib@yahoo.com.sg